Kezdőlap

Eladó ingatlanok

Szálláshelyek
   Széplak-felső
   Széplak-alsó
   Siófok

Szállásfoglalás

   Megrendelés
   Rendelési feltételek

Információk

   Látnivalók
   Várostörténet
   Webkamerák
Kapcsolat

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi és sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. A kikötő látnivalója még a vele egybeépült Sió-zsilip is, amely lehetővé teszi a tó vízszintjének szabályozását.
A Petőfi sétány jobb oldalán Siófok kedvelt sétahelyére, a Jókai parkra bukkanhatunk. A hűslombú, árnyas fák alatt sokan keresnek enyhülést.
A Batthyány utcán visszafordulva a Mártírok útja irányába haladunk. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét. Ebben a házban hunyt el 1938. augusztus 29-én a XX. század legegyetemesebb érdeklődésű és egyik legtermékenyebb magyar írója. A Batthyány és Mártírok útja sarkán álló villa arról nevezetes, hogy Jókai Mór 1903-ban itt töltötte élete utolsó nyarát. Az épülettől pár méterre a kikötő felé található, a Krúdy-villa. Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát. Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett. A Sió másik oldalán Zamárdi felé haladva az ún. Ezüstparton vagyunk, ahol modern üdülők, szállodák épültek, lehetővé téve sok ezer ember üdülését. Visszafele haladva a városközpont felé látható a Foki-hegyi oktatási komplexum és lakótelep, valamint a Siófoki Kórház és Rendelőintézet épülettömbje.

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik 1912-ben épült 45 m magas Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. A Szabadság tértől délre a Fő téren áll a Polgármesteri Hivatal, illetve a Kálmán Imre Kulturális Központ Az intézmény előtt a világhírű szobrászművész, Varga Imre szoborparkja áll. Az épület bejárata előtt a város jeles szülöttének, Kálmán Imrének a mellszobra fogadja a látogatókat. A központ 482 férőhelyes, légkondicionált színháztermével a térség legnagyobb művelődési intézményének számít. A Kulturális Központ alkalmas színházi produkciók, kulturális bemutatók és konferenciák rendezésére. Ősztől tavaszig a városi polgárság kulturális igényeit szolgálja, a nyári idegenforgalmi szezonban - valamint elő-és utószezonban - a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt nyújt kulturális kínálatot. Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom, amely 1903-ban épült. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája. A templomban nyaranta neves hazai és külföldi művészek fellépésével orgonahangversenyeket tartanak. A Kele utcában van az 1923-ban épült Református templom, míg a Budai Nagy Antal és Széchenyi utca sarkán áll az impozáns Zsinagóga. Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 %-ban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország egyik legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.

Kálmán Imre a siófoki születésű, világhírű operett komponista múzeuma - szülőházában - a róla elnevezett sétány 5. sz. épületében található. A Kálmán Imre Emlékház hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, melyben látható például a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái. A múzeum bemutatja Kálmán Imrét, hiteles pályaképet ad gyermekkoráról s az itt töltött tanulóéveiről. Külön erénye a kiállításnak, hogy a századforduló hangulatát idézve, kortörténetileg hiteles környezetben mutatja be anyagát. A kiállítás kitér a Siófoktól távol töltött évekre is, bemutatva, hogy a zeneszerző sikeres pályafutásának csúcsán sem szakította meg kapcsolatait szülővárosával.

A Fő utcában a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült Vendég-ház, későbbi nevén Fogas és Borharapó (ma Rustica étterem). A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület. A városközpontban, a vasútállomás előtt található a Millennium park (korábban Baross park). A látványon túl pihenést is biztosít a város lakói, vendégei számára. Területe 16.000 m2. A parkban több köztéri alkotás található: a Zenepavilonban került elhelyezésre Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak az ő alkotása a "Mártírok" szoborcsoport. Láthatjuk még Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását. A parkot érdemes esti kivilágításban is megtekinteni.
Az Ásványmúzeumban Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye látható Siófok centrumában, a Kálmán Imre sétányon. Az államilag védett gyűjtemény mintegy 3000 ásványból áll. Helyszűke miatt az ásványok zsúfolásig megtöltik az 54 vitrinszekrényt, amelyeket öt teremben helyeztek el, ezek: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi pl.: óradnai, nagybányai, felsőbányai ásványok. Az Erdély területéről származó ˝bányavirágokat˝ tekintve bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.

A Tojásművészeti Kiállítás a Dél-Balatoni Kulturális Központban 2003. októberében nyílt meg a tojás világnapján,­ az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként. A szervezők ezzel az időszakos kiállítással kívánták megalapozni az állandó tojásművészeti központ kialakítását, amely a Szűcs Menyhért utcában található. A kiállításon különböző dísztojások láthatók, amelyeken nem csak a népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza figyelhető meg, hanem az újabbnál újabb kreatív díszítő formák is.
Rádiós Hírközlési Múzeum is gazdagítja Siófok látnivalóit. Fiatalok és idősek napi szinten kerülnek kapcsolatba a hírközléssel, például internetes levelezés közben. A múzeumot társadalmi összefogással teremtették meg és társadalmi munkában üzemeltetik.

Töreki

Siófok nyugati határában, a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, melynek legfőbb értéke a Cinege-patak és a patakra épült, 10 tóból álló vízrendszer. A vidék jellemzője az élőhelyek nagy változatossága - tó, mocsár, kaszáló, száraz gyep és erdő -, ami sok értékes élőlény életterét biztosítja. A jellegzetes élőlények bemutatását egy 9 kilométeres tanösvény szolgálja, magyar, német és latin nyelvű tájékoztató táblák segítik a növény és állatvilág megismerését. Itt látható például egy több százas partifecske kolónia és a gyurgyalagok élőhelye. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenőhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat. Kerékpárral a dél dunántúli piros turistaútvonalra csatlakozva Töreki falun keresztül térhetünk vissza Siófokra.

Szántód - Somogy északi kapuja

Szántód a Balaton déli partjának egyik legszebb részén, a Tihanyi félszigettel szemben, Siófok közelében, Zamárdi és Balatonföldvár között fekszik. Nem véletlenül nevezik a megye északi kapujának, hiszen az év 9-10 hónapjában itt közlekedő komp hatalmas "közúti" forgalmat bonyolít le. A településről több túraútvonal is indul. Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága Szántódpuszta, amely 1995-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzéséért, a műemlékek helyreállításáért. A puszta területén nyaranta tartalmas lovasversenyek és lovas bemutatók, sportesemények, valamint néprajzi kiállítások, népművészeti kirakodóvásárok fogadják a látogatókat. A puszta fölé emelkedik a Szent Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.További látnivalók a környéken

Zamárdi:

Kőhegyi kilátó

Tájház

Szamárkő

Balatonendréd:

Kájel csipkeház

Tihany:

Bencés apátság

babamúzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Lóczy Lajos sétaút

barátlakások

Kis-Balaton:

Diás-sziget: Fekete István emlékhely, "Matula kunyhó"

Kányavári-sziget

Kápolnapuszta: bivalyrezervátum

Vörs: TalpasházTúraútvonalak

A túrák egy része a környező településekről, pl. Zamárdiból, Balatonföldvárról indul. Ide eljuthatunk autóval, vonattal vagy a Balaton partját követő kerékpárúton kerékpárral is. Zamárdi 10 km-re, Balatonföldvár 15 km-re található Siófoktól. A Siófoktól 12 km-re fekvő Szántódról komppal könnyen megközelíthető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyöngyszeme, a Tihanyi-félsziget, ahol számos érdekességet tartogató útvonalat ajánlunk Önöknek. A komp márciustól november végéig közlekedik. Március végétől október elejéig pedig személyhajóval közvetlenül Siófokról is elérhetjük Tihanyt, és a már reformkorban kedvelt üdülőhelyet, Balatonfüredet.


Kerékpártúra Siójutra (Siófok – Siójut – Balatonszabadi – Szabadifürdő – Siófok, 21 km).

A kerékpártúra során belekóstolhatunk a somogyi dombvidék hangulatába. Siófokról délre indulunk, a Sió-csatorna partján vezető, újonnan épített kerékpárúton, mígnem elérjük Siójutot. Itt a Sió-csatornát átszelve Balatonszabadira érünk és az utat követve visszatérünk Siófok felé. (Aki hosszabb túrára vágyik, az tehet egy kitérőt Siójutnál a kerékpárút végéig, amely pár km-t követően ér véget. Másik kitérőre Ádánd felé van lehetőség, ahonnan a hetyei templomrom megtekintése után térünk vissza Siójutra).

 

 

Gyalogtúra Zamárdi határában (Zamárdi vá – Szamárkő – kilátó – Vaskereszt – tájház - 6 km)

Zamárdi vasútállomástól már turistaút vezet a település névadójának tartott Szamárkőhöz. Innen a sárga jelzésű úton haladunk a csodálatos panorámát kínáló kilátóhoz, majd a Kő-hegyen található magányos sziklacsoporthoz, amely az ősi időkben áldozóhely volt. Erdős tájékon folytatjuk utunkat a Vaskereszthez, majd a sárga jelzést tovább követve a Kopaszdombon keresztül térünk vissza Zamárdiba. Mielőtt visszaérnénk a vasútállomáshoz, érdemes megtekinteni az 1847-ben épült tájházat, mely a Balaton vidékének jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán.

 

 

 

Kerékpártúra Balatonendrédre (Zamárdi – Szántódpuszta – Balatonendréd – Zamárdi, 20 km).

A balatoni kerékpárúton kerekezünk Zamárdiba, ahol a vasútállomásnál dél felé fordulunk, majd rövid idő után jobbra kanyarodunk és a 7-es úttal párhuzamos Fő utcán indulunk nyugati irányba. Út közben megtekinthetjük a zamárdi Tájházat (Fő u. 83.) is. A zöld jelzésű úton folytatjuk utunkat, míg elérjük következő állomásunkat, Szántódpusztát. A 18-19. századi páratlan majorsági műemlékegyüttes harminc épülete eredeti állapotban őrzi az egykori majorság képét. Ezután délnek fordulunk, Tab irányába és a piros jelzésű úton a somogyi dombok között kerekezünk tovább. Nem sokkal miután elértük a Gyugyi-patakot, továbbra is a piros jelzést követve balra letérünk a betonútról és hamarosan elérjük Balatonendrédet, melynek leghíresebb látnivalója a Kájel-csipkeházban (Kossuth u. 30.) az egykor nagyhírű csipkeverés történetét szemléltető kiállítás. Onnan a műúton térünk vissza Zamárdiba, majd Siófokra.

Túra a Kereki várhoz (Balatonföldvár – Kereki - Kőrőshegy – Balatonföldvár, 20 km).

Gyalogtúrázóknak és kerékpárosoknak egyaránt ajánlott, izgalmas útvonal, mely Somogy megye legjobb állapotban megmaradt várromjához vezet. A piros színnel jelzett turistaösvény a balatonföldvári vasútállomástól indul és Kereki közepén ér véget. Az országutat elhagyva jellegzetes somogyi tájon, szép erdők fái közt halad délnek az út, és hamarosan látható válik Fejérkő vára, vagy egyszerűbben a kereki vár. A vár múltja nem ismert teljesen, valószínűleg a 14-15. században épült. A törökökkel vívott harcok idején ugyan felrobbantották a várat, de mindezek ellenére elég sok minden látszik belőle: boltíves részletek, ajtónyílások, tíz méter magas falak is láthatók.
 


Túra a zalai Zichy-kastélyhoz (Balatonföldvár –- Kőröshegy – Kereki – Zala, Zichy-kastély – Balatonföldvár, 48 km).

Kerékpáros túra amely viszonylag nagy távolság ellenére a teljesen kezdők kivételével bárkinek ajánlható. Balatonföldvárról déli irányba, Kőröshegy felé kell indulnunk. Kereki után Pusztaszemes következik, majd néhány kilométer megtétele után egy T elágazáshoz érünk. Itt balra, Tab irányába kell fordulni. A város előtt ismét balra (északra) kanyarodva érjük el a közeli Zalát, ahol a Zichy-kastély vár bennünket. A kastély a 19. században nyerte el mostani formáját, ekkor építették újjá romantikus stílusban. Az épületben látható a festőművész, Zichy Mihály emlékmúzeuma. A kastélyt 12 hektáros park veszi körül, ami természetvédelmi terület. Balatonföldvárra ugyanezen az útvonalon térhetünk vissza.
 


Levendulamezőkön és hegyen-völgyön át… (Apáti-templomrom – Apáti hegy – Levendulás – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Kiserdő – Hajóállomás, kb. 3-4 óra)

A Tihanyi hajóállomásról a Balatonfüred felé közlekedő autóbusszal közelíthetjük meg kirándulásunk első célpontját, az Apáti templomromot, amelynek a XIII. században épült román stílusú falai az apáti dombon ma is láthatók. A piros kereszt jelzésű túraútvonalon (Lóczy Lajos tanösvény) haladva átvághatunk az Apáti-hegyen, majd csodás élménnyel gazdagodhatunk, ha továbbra is a megadott turistajelzésen haladva elérjük a régebbi időkből megmaradt levendulamezőket. Szintén itt található még a Tihanyi-félsziget egyik legértékesebb földtani képződménye az ék alakú Nyereg-hegy, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balaton déli medencéjére. A Nyereg-hegytől tovább indulva a piros háromszög jelzésű túraútvonalon juthatunk el a Csúcs-hegyhez, amely a félsziget legmagasabb pontja (235m). A zömmel tufa alapanyagú hegy tetejét gejzírkúp védi a lepusztulástól. Nyugati oldalán találjuk a forrásbarlangot, amely a helyi hagyomány szerint a híres betyár, Sobri Jóska zsiványbarlangja volt. A hegytetőn az Árpád-korban lakótorony állott, alapfalai még ma is jól láthatók. Innen a Farkas-verem és a Kis-erdő érintésével a piros jelzésű úton haladva érhetünk vissza a hajóállomáshoz.

Séta a Gejzírmezőn keresztül (Kiserdő – Belső-tó – Gejzírmező – Aranyház - kb. 3 óra)

A tihanyi hajóállomásról a piros-zöld túraútvonalon elindulva, majd a piros kereszt jelzésű útra áttérve juthatunk el a Kiserdő-tetőre. A Külső- és a Belső-tó között emelkedő hegytetőn érdekes alakú bazalttufa kőzetdarabokban gyönyörködhetünk. A Belső-tó mellett elhaladva, a piros kereszt jelzésű úton érjük el a tihanyi Gejzírmezőt, ahol a kisebb-nagyobb kúpok közül a legimpozánsabb az Aranyház. Nevét a gejzírsziklán megtelepedett zuzmóról kapta, amely a lemenő nap fényében aranysárgán csillog. Az Aranyházat elhagyva a gejzírek emlékeit láthatjuk, korábban még körülbelül 100 gejzírkúp lehetett a félszigeten, ma a számuk már a felére csökkent! Innen a zöld kereszt, majd a sima zöld jelzésű útra rátérve, a Kerek-hegy érintésével juthatunk vissza a hajóállomásra.
 


Séta a hajóállomástól a tihanyi apátságig (Tihany hajóállomás – Ciprián forrás – Barátlakások – Óvár – Kiserdő – kb. 3 óra)

A tihanyi hajóállomástól a zöld-piros kereszt jelzésen indulunk a Ciprián-forrás, majd a Balaton felőli meredek tufasziklákba vájt középkori eredetű Barátlakások felé. Itt éltek a 11-12. században a valószínűleg Kijev környékéről idehozott keleti rítusú szerzetesek, egymás mellé vájt cellákból álló „lavrá”-jukban, amely az oklevelek szerint a Szent Miklósról nevezett Oroszkői remeteség nevet viselte. Innen továbbra is a zöld-piros keresztjelzésen folytatjuk utunkat az Óvár-hegyen át, majd áttérve a piros kereszt jelzésű túraútvonalra jutunk el a Kiserdő-tetőre. A Külső- és a Belső-tó között emelkedő hegytetőn érdekes alakú bazalttufa kőzetdarabokban gyönyörködhetünk. Innen fordulunk vissza a tihanyi község irányába.

Barangolások a félsziget keleti oldalán (Hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Kiserdő – Belső-tó – Gejzír-mező – Aranyház, kb. 4-5 óra)

A tihanyi hajóállomástól a zöld-piros kereszt jelzésen indulunk a Ciprián-forrás, majd a Balaton felőli meredek tufasziklákba vájt középkori eredetű Barátlakások felé. Itt éltek a 11-12. században a valószínűleg Kijev környékéről idehozott keleti rítusú szerzetesek, egymás mellé vájt cellákból álló „lavrá”-jukban, amely az oklevelek szerint a Szent Miklósról nevezett Oroszkői remeteség nevet viselte. Innen továbbra is a zöld-piros kereszt jelzésen folytatjuk utunkat az Óvár-hegy felé, amely tetején fut végig a Balaton-környék legszebb vaskori földsáncmaradványa, majd áttérve a piros kereszt jelzésű túraútvonalra jutunk el a Kiserdő-tetőre. A Külső- és a Belső-tó között emelkedő hegytetőn érdekes alakú bazalttufa kőzetdarabokban gyönyörködhetünk. A közvetlenül Tihany falu alatt található, kerek, nyílt víztükrű Belsõ-tótól a piros kereszt jelzésű úton továbbhaladva érjük el a tihanyi Gejzírmezőt, ahol a kisebb-nagyobb kúpok közül a legimpozánsabb az Aranyház. Nevét a gejzírsziklán megtelepedett zuzmóról kapta, amely a lemenő nap fényében aranysárgán csillog. Az Aranyházat elhagyva a gejzírek emlékeit láthatjuk, korábban még körülbelül 100 gejzírkúp lehetett a félszigeten, ma a számuk már a felére csökkent! A hajóállomásra a sárga kereszt túraútvonalon juthatunk vissza

Tihanyi gyalogtúra keresztül a félszigeten (Tihany hajóállomás – Gejzírmező – Sajkod - Tihany, kb. 4-5 óra)

A 10km-es túra a Belső-tó partjáról indul. A tó partját a hajóállomásról egy körülbelül egy kilométeres gyaloglással érhetjük el. Ha komppal utazunk a félszigetre, a Belső-tó partjához kocsival is eljuthatunk A Belső-tó partjáról a híres Aranyház gejzírkúphoz a sárga kereszt mentén jutunk.. Az Aranyháztól két irányban folytathatjuk utunkat. Érdemesebb a zöld keresztre kanyarodni, itt néhány száz méter megtétele után egy régi pincében kialakított geológiai mikrotárlatot találunk. Az Aranyházat elhagyva a gejzírek emlékeit láthatjuk. A Lóczy sétaút a félsziget nyugati oldalán visz bennünket egészen Sajkodig. Akik a körutat választják, azok Sajkod fölött térjenek át jobbra a sárga kereszttel jelzett ösvényre. Ezen az úton a Külső és Belső-tó közötti, nagyszerű látványt nyújtó szőlőültetvények között haladhatunk Tihany irányába. Hamarosan elérjük a Lóczy –sétaút keleti szárnyát, amely a Kiserdő-tető és az Óvár-hegy érintésével a Barátlakásokig visz. Innen a Ciprián-forrás érintésével a hajóállomáshoz juthatunk, onnan a Visszhang-domb érintésével az apátsági templom lesz a végállomás.

Balatonfüredi gyalogtúra (Balatonfüred - Koloska-völgy - Recsek-hegy - Balatonfüred, 14,5 km)

A 14,5km-es gyalogtúra „Kötelező gyakorlatnak” mondható. Arácsról vágunk neki az útnak a Tamás-hegy és a Péter-hegy között a piros jelzésen. A Koloska-völgyön áthaladó piros útvonal átvált a zöld jelzésbe, amelyen balra kanyarodva, a Balatonnal párhuzamosan haladva jutunk fel a 431 méteres Recsek-hegy tetején magasodó Noszlopy Gáspár-kilátóhoz. Innen a sárga jelzésen délnek tartva érünk vissza Balatonfüredre. A sárgával jelzett útvonal, egyesülve a pirossal, egészen a hajóállomásig vezeti a sok élménnyel gazdagodott kirándulókat.Kerékpártúra Aszófőről (Aszófő – Pécsely – Vászoly – Dörgicse – Balatonakali – Balatonudvari - Örvényes – Aszófő, 27 km)

Bár a túra hossza 27km, azért elég könnyűnek mondható. Aszófő központjától nem nagy távolságra, a híres Vörös–máli pincesortól indul, és ide is érkezik a túra. Pécselyig mintegy öt kilométert kell keményen hajtani a pedálokat. Pécsely elején balra kanyarodik a Vászolyra vezető út. Legjobb, ha a balatoni panoráma megcsodálását kerékpározás közben tesszük. Vászoly felől Kisdörgicsébe érkezünk, majd a középen elhelyezkedő Felsődörgicse következik, amely valóban összenőtt a „lent” lévő Alsódörgicsével. Mindhárom falurész érdekes templomromokkal várja a kirándulókat. A falutól néhány száz méterre fekszik a sajátos Kű-völgy, amely azoknak a magas mészkőszikláknak köszönheti különlegességét, melyek hatalmas toronyként kis barlangokat fognak közre. Ezt követően száraz torkunk megöntözése céljából javasoljuk a Pálinka Pincészet felkeresését Akaliban. Innen kerékpárúton térhetünk vissza Aszófőre.

 

H  8600 Siófok Ezüstpart, Jubileum tér 6.

Telefon: + 36 30 9946996

e-mail: siotravel@t-online.hu

Engedély szám: 18/2000

  2022. © SIOTRAVEL Kft.  Minden jog fenntartva